Husk vinterdæk – Det er din sikkerhed

Sneen fyger om næbet på de små fugle, der har valgt Danmark som vinterland, men heldigvis er der en lun og tør rede at putte sig i – en rede efteråret er brugt på at klargøre før besøg af Hr. frost.

Planlægningen ser det lidt mindre fornuftigt ud med, hos de mange bilister i Danmark, der hvert år opdager, at der rent faktisk kan komme sne i landet.

Fra godt 1 måned siden var det Sjælland, der først fik besøg af det tunge snelag og særligt Roskildeegnen blev beklædt lørdag ved aftentid.

DMI varslede allerede sne tirsdag og decideret snestorm fredag, men alligevel kunne Peter Tanev opdatere sin Facebookprofil lørdag aften med et surt opstød om de mange sommerdæk sneglende bilister, der blokerede vejnettet i klumper af 30 km/t kørende konvojer.

Som mange andre undre det Peter Tanev, at så mange bilister endnu ikke har fået skiftet til vinterdæk trods snevarsel hele ugen og minusgrader.

”Det er jo sindsygt, ikke at der kommer sne i Danmark og slet ikke når det har været forudsagt i mange dage, men at folk at folk mener de kan krydse landet på sommerdæk”

Peter var selv på en tur fra Jyderup til København lørdag aften og den tur gav ham lyst til bøder for mangel på vinterdæk, da motorvejstrafikken blev afviklet med 30 kilometer i timen.

Derfor er det vigtigt med vinterdæk

Vinterdæk er allerede mere sikre fra 8 grader, men flertallet i Danmark venter med at skifte over til frostgraderne eller sneen kommer -og som i lørdags, kan det give problemer, når skiftet kommer hurtigt.

Mandags morgentrafik blev dog afviklet med noget mere fart end weekendens konvojhastighed, men der var ingen tvivl om, at der blev kørt forsigtigt og meget langsommere end sidste mandag.

Forskel på sommer og vinterdæk

Vi fangede et par bilister ved Viborgvej i Århus

Tina Hyltoft med fine sommerdæk i sin grå pegeout 206.

”Jeg har tid til skift på torsdag. Allerede tirsdag bestilte jeg nye vinterdæk ved Quickpot.dk, men jeg har først tid til at få bilen over torsdag, så jeg tog chancen.
Heldigvis har vi en anden bil med vinterdæk, som vi kunne bruge i weekenden, men den er i Århus Syd lige nu, så jeg er listet forsigtigt på arbejde”

Tina kan godt forstå Peter Tanevs irritation.

”Jeg kunne aldrig finde på at køre ud i snestorm på vinterdæk, nu er vejene jo saltede og næsten fri for sne igen, men i weekenden ville det være alt for farligt”

I krydset fangede vi også Morten Petersen fra Tilst, der var på vej til morgen spinning.

”Jeg skiftede fredag eftermiddag, så ligefrem i god tid kan man jo ikke sige jeg var, men de kom på lige i sidste øjeblik”

Morten havde dem liggende klar fra sidste år, så de hurtigt kunne monteres før sneen faldt.

Der er travlt på autoværkstederne

I Sverige har sneen forvoldt et så kraftigt bilkaos, at et autoværksted i Skåne blev tvunget til at ansætte en vagt, for at holde styr på kunderne.
Her kom sneen også lørdag og søndag var der åbent hos City Dæk, der dog ikke kunne klare alle bilerne.

”Vi är fjorton mekaniker här som har jobbat sedan fyra imorse när första kunden kom. Det är hur många som helst som vill byta däck, säger Hasson Hassoun ”

Det er dog ikke samme køkultur vi oplever i Danmark, men der er ingen tvivl om, at der er hundetravlt på autoværkstederne landet over f.eks. hos Quickpoint.dk der er en af landets større kæder.

DMI varsler i dag tirsdag sne igen og mon ikke vi kommer til at opleve, de langsomt kørende klumper af sommerdækkørende bilister igen.

Læs flere bilnyheder på Bilnationen.dk